Tilsatte HMO

Og prebiotiske oligosakkarider i melkeerstatning

Oligosakkarider, også kalt prebiotiske oligosakkarider, eller helt enkelt prebiotika, defineres i litteraturen som substrater som utnyttes av vertens mikroorganismer og som gir helsefremmende effekter. 1 Prebiotika kan være kommersielt utviklet og tilsatt i melkeerstatninger, slik som tilsatt HMO (humane melkeoligosakkarider), ofte i form av 2’-FL, eller andre prebiotiske oligosakkarider som tilsatt GOS/FOS.

Kosthold og melkeerstatning er i økende grad anerkjent som en nøkkelfaktor som kan modulere tarmens mikrobiota gjennom fordelaktige effekter assosiert med prebiotiske oligosakkarider.2 Faktisk er prebiotika nå anerkjent i hele litteraturen som et lovende terapeutisk verktøy for å håndtere flere sykdommer hos barn, for eksempel allergier, og for å støtte generell helse.3

Last ned oversikt – Oligosakkarider definisjoner

Last ned

Alle er ikke like: Sammenlignes epler mot epler, eller epler mot pærer?

Begge typer prebiotika, tilsatt HMO og GOS/FOS, er kommersielt utviklet og tilsatt i melkeerstatninger for å gi lignende funksjoner og helsemessige fordeler som de som ses hos spedbarn som får naturlig HMO gjennom amming. Derimot er tilsatt HMO og GOS/FOS ikke det samme og er forskjellige på mange måter. De er også ulike sammenlignet med kompleksiteten og mangfoldet i naturlig HMO.

Det er karakterisert over 200 naturlige HMOs med variasjon i mengde og komposisjon. Selv om majoriteten av kommersielt utviklede oligosakkarider ikke har samme struktur som i naturlig HMO vil de tilsatt i melkeerstatningen kunne gi helsemessige fordeler – og noen oligosakkarider gir flere fordeler enn andre4.

Strukturen, mangfoldet og kompleksiteten i enten tilsatt HMO eller andre tilsatte prebiotiske oligosakkarider, kan ikke alene reflektere visse funksjoner og helsemessige fordeler lik de som finnes i naturlig HMO. Å tilsette 1 eller 2 HMO substrater alene kan ikke etterligne mangfoldet ulike naturlig HMO i morsmelk og de helsemessige fordelene de gir – selv om de strukturelt er de samme. Slik det er nå, er tilsatt HMO i melkeerstatning kun interessant for videre undersøkelser.

En rekke gode kliniske studier med vitenskapelig dokumenterte funksjoner og helsemessige fordeler, må være det som er grunnlaget for en troverdig, vitenskapelig basert kommunikasjon rundt melkeerstatningens fordeler.

FIGUR: Utviklet av Nutricia, juni 2019 evaluering. Kun for illustrasjonsformål. Teoretisk skildring og tabelloversikt over kompleksitet, mangfold og mengde naturlig HMO i morsmelk, og ulike tilsatte prebiotiske oligosakkarider i melkeerstatning.

Til syvende og sist er GOS/FOS de mest studerte, kommersielt utviklede prebiotiske oligosakkaridene for bruk i melkeerstatning per dags dato, med vitenskapelig dokumenterte helsemessige fordeler for spedbarn som får melkeerstatning.5, 6, 7

Nutricia anbefaler å lese artikkel med nyeste gjennomgang av prebiotika: “Prebiotics in the Infant Microbiome: The Past, Present, and Future”. Pediatr Gastroenterol Hepatol Nutr. 2020 Jan;23(1):1-14

Les artikkel
Les artikkel

Les mer om GOS/FOS

Les mer

NUTRICIA NYHETSBREV

Hold deg oppdatert på relevante nyheter, produkter og arrangementer innen ditt fag- og interesseområde.

Meld deg på nyhetsbrev

Lær mer om GOS/FOS

Les mer

NUTRICIA NYHETSBREV

Hold deg oppdatert på relevante nyheter, produkter og arrangementer innen ditt fag- og interesseområde.

Meld deg på nyhetsbrev
  1. Gibson GR, Hutkins R, Sanders ME, Prescott SL, Reimer RA, Salminen SJ, et al. Expert consensus document: The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics (ISAPP) consensus statement on the definition and scope of prebiotics. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2017 Aug;14(8):491–502.
  2. Miqdady M. et al. Prebiotics in the Infant Microbiome: The Past, Present, and Future”. Pediatr Gastroenterol Hepatol Nutr. 2020 Jan;23(1):1-14.
  3. Miqdady M. et al. Prebiotics in the Infant Microbiome: The Past, Present, and Future”. Pediatr Gastroenterol Hepatol Nutr. 2020 Jan;23(1):1-14.
  4. Miqdady M. et al. Prebiotics in the Infant Microbiome: The Past, Present, and Future”. Pediatr Gastroenterol Hepatol Nutr. 2020 Jan;23(1):1-14.
  5. Arslanoglu S, et al. Early prebiotic oligosaccharide supplementation reduces the incidence of some allergic manifestations in the first 5 years of life. Journal of Biology Regulation & Homeostatic Agents. 2012;26(3):49-59
  6. Moro G, et al. A mixture of prebiotic oligosaccharides reduces the incidence of atopic dermatitis during the first six months of age. Arch Dis Child 2006;91:814-819
  7. Arslanoglu S, et al. Early dietary intervention with a mixture of prebiotic oligosaccharides reduces the incidence of allergic manifestations during the first two years of life. J Nutr 2008; 138:1091-95

Dette er en informasjonsside for helsepersonell

© 1996 – 2022 Nutricia